Istoria mănușilor de unică folosință din latex

Știai că primele mănuși de unică folosință au fost create pentru a proteja produsele alimentare în timpul procesării și ambalării?

De-a lungul istoriei, în industria medicală si alimentară s-au folosit mănușile cu utilizare multiplă.

Acestea erau fabricate din materiale precum piele, bumbac sau cauciuc și erau curățate și sterilizate după fiecare utilizare. Cu toate acestea, cu apariția virusurilor și a altor agenți patogeni periculoși, a devenit tot mai importantă utilizarea mănușilor de unică folosință pentru a preveni răspândirea infecțiilor și a bolilor.

În anii ’80, manușile de latex de unică folosință au înlocuit mănușilele cu utilizare multiplă, deoarece au fost considerate mai igienice și mai eficiente în prevenirea infecțiilor. Această schimbare a dus la o creștere semnificativă a industriei mănușilor de unică folosință, care continuă să se dezvolte și să se adapteze la nevoile din ce în ce mai mari ale sectorului medical și alimentar.

Aceste mănuși au fost inițial fabricate din polietilenă și au fost folosite în industria alimentară încă din anii ’60. Cu toate acestea, mănușile din polietilenă nu au oferit o protecție adecvată împotriva contaminării și infecțiilor, motiv pentru care s-a căutat o soluție mai bună.

În anii ’80, mănușile de latex de unică folosință au devenit populare în industria medicală și dentară datorită proprietăților lor excelente de protecție împotriva contaminării și infecțiilor.

Aceste mănuși sunt fabricate din latex natural și sunt suple, confortabile și ușor de purtat. Au devenit standardul de aur în echipamentul de protecție pentru medici, asistente medicale și alte persoane care lucrează în domeniul medical.

Cu toate acestea, în ultimii ani, mănușile de nitril au început să fie preferate pentru unele aplicații medicale, datorită faptului că sunt mai rezistente și nu produc alergii ca latexul.

În plus, mănușile de vinil sunt utilizate în industria alimentară și în alte aplicații non-medicale, datorită faptului că sunt mai ieftine și mai ușoare decât mănușile de latex sau nitril.

În concluzie, mănușile de unică folosință au evoluat considerabil de la primele modele din polietilenă, devenind un echipament de protecție indispensabil în industria medicală și alimentară.

Astăzi, există o varietate de tipuri și materiale de mănuși de unică folosință disponibile, fiecare cu proprietăți specifice și utilizări diferite.

Impactul asupra mediului

Odată cu pandemia de COVID-19, cererea pentru mănuși de unică folosință din latex a crescut semnificativ, în special în industria medicală. Însă, această creștere a dus și la o creștere a poluării, deoarece aceste mănuși sunt adesea aruncate în mod necorespunzător și ajung în mediul înconjurător.

Din acest motiv, au fost dezvoltate alternative la mănușile de unică folosință din latex, cum ar fi mănușile din nitril sau vinil. Acestea sunt mai puțin poluante și oferă o protecție similară împotriva contaminării și a infectării.

În plus, în ultimii ani, au fost dezvoltate și tehnologii de producție mai eficiente și mai durabile pentru mănușile de unică folosință din latex, care permit o reducere a cantității de deșeuri generate.

Mănușile de unică folosință din latex au o istorie lungă și importantă în industria medicală și alimentară, dar și în alte domenii.

Însă, în contextul actual al creșterii poluării, este important să se ia în considerare alternativele mai prietenoase cu mediul, cum ar fi mănușile din nitril sau vinil, precum și tehnologiile de producție mai durabile.

Istorie

În anii ’80, o companie din Statele Unite numită Safeskin Corporation a introdus pe piață primele mănuși de unică folosință din latex. Această inovație a revoluționat industria medicală, eliminând necesitatea sterilizării mănușilor chirurgicale reutilizabile și reducând riscul de infecții asociate cu reutilizarea mănușilor.

În 1995, Safeskin Corporation a fost achiziționată de către compania Kimberly-Clark, care a devenit unul dintre principalii producători de mănuși de unică folosință din latex.

Sursa informației: “Disposable Medical Gloves Market: Global Industry Analysis, Trends, Market Size, and Forecasts up to 2026” publicat de către ResearchAndMarkets.com.

Date financiare

Industria mănușilor de unică folosință din latex înregistrează o creștere continuă. Potrivit unui raport publicat în 2021 de către Global Market Insights Inc., piața mănușilor de unică folosință din latex este estimată să ajungă la 10,7 miliarde de dolari până în 2027, cu o rată de creștere anuală compusă (CAGR) de 5,5% între 2021 și 2027.

Această creștere se datorează cererii crescute pentru mănuși de unică folosință din latex în industria medicală și alimentară, precum și în alte domenii, cum ar fi industria chimică și de producție.

Scrie un comentariu